Русифікаційна політика й ідеологія Російської імперії та національне самосприйняття українців (XIX — початок XX ст.) - Крижановська, О.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
Статтю присвячено особливостям менталітету та національного самосприйняття українців у ХІХ ст., коли значна частина українських земель входила до складу Російської імперії й вважалася її споконвічними та невід’ємними територіями. В умовах активної та всебічної русифікаторської внутрішньої політики російського самодержавства на українських територіях імперії частина українців поступово асимілювалася, переймаючи притаманні російському народу риси, спосіб життя, звичаї та традиції. Однак у цей же час активно розвивались вітчизняні історичні студії. Вітчизняні учені-історики всебічно та ґрунтовно досліджували минуле, побут, звичаї та традиції українського народу, завдяки чому українська історія стала виокремлюватися з загальноросійської імперської історії. Крім того, на увагу вдумливих дослідників заслуговує широке коло особових джерел ХІХ — початку ХХ ст.: щоденники, записки, мемуари та епістолярії. Ці джерела засвідчують, що український народ ревно зберігав і передавав із покоління в покоління власні та характерні тільки для нього менталітет, риси характеру та спосіб життя.