Взаємодія TiN з розплавамиLi₂O—P₂O₅: закономірності кристалізації фосфатів титану та будова Li₁.₆₁Ti₂(PO₄)₃ - Затовський, І.В. (Украинский химический журнал, 2010)
Досліджено взаємодію TiN з розплавамиLi₂O—P₂O₅ для інтервалу співвідношень Li/P = 0.50—1.50 та встановлені області кристалізації фосфатів Ti(PO₃)₃, LiTiP₂O₇, Li₃₋ₓTi₂(PO₄)₃ (х = 0—2.0) та TiP₂O₇. З’ясовано вплив співвідношень вихідних компонентів і температурних умов на процеси окиснення Ti(ІІІ) → Ti(IV) та формування у розплавах змішановалентних ортофосфатів Li₃₋ₓTi₂(PO₄)₃ (х = 0—2.0). Проведено структурні дослідження для кристалів Li₁.₆₁Ti₂(PO₄)₃ (пр.гр. Pbca, a = 8.527(2), b = 8.623(2), c = 23.954(5) Å ). Аніонна підгратка сполуки, яку побудовано поєднанням TiO₆-октаедрів через спільні кисневі вершини РO₄-тетраедрами, належить до типу NASICON. Атоми літію частково заповнюють дві кристалографічні позиції (заселеності Li(1) — 0.79, Li(2) — 0.81), які розташовані у каналах аніонної підгратки та мають чотири- і шестикоординаційне кисневе оточення.