Взаємодія тетрафториду цирконію з фторидами лантаноїдів (II,III) (самарію, європію, тулію, ітербію) та металічним цирконієм - Іваненко, O.П.; Компаніченко, Н.М.; Омельчук, А.О.; Савчук, Р.М. (Украинский химический журнал, 2010)
Методами хімічногo, диференційно-термічного і рентгенофазового аналізів, УФ- та ІЧ-спектроскопії досліджено взаємодію між тетрафторидом цирконію та фторидами лантаноїдів (самарій, європій, тулій, ітербій) змішаних ступенів окиснення, а також трифторидами РЗЕ в присутності металічного цирконію, в температурному інтервалі 700—900 °С. Диференціально-термічним аналізом встановлено, що при температурі 350—830 °С спостерігається взаємодія між компонентами з утворенням фаз складу LnZrF₆₊ₓ (Ln – Sm, Eu, Tm, Yb). Кристалічні гратки отриманих сполук LnZrF₆₊ₓ подібні до надструктури Yb₂₇F₆₄. Для всіх отриманих сполук розраховано параметри кристалічних граток і зроблено віднесення частот смуг поглинання ІЧ-спектрів.