Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю - Шерстобоєв, М.К.; Мельничук, Т.М.; Мельник, Л.І. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Розроблено методичні підходи до виділення та вивчення асоціативних мікроорганізмів на основі визначального селективного фактора, яким є прижиттєві кореневі ексудати конкретного виду рослин, що надходять в елективний субстрат. Запропонований підхід дає можливість оцінювати ступінь асоціативності штамів бактерій з конкретним видом рослин та проводити пасажування штамів на корінні з метою відновлення їх активності. Активізація штамів – біоагентів бактеріальних препаратів в умовах модельних дослідів забезпечила підвищення їх ефективності на 8-21% .