Системне стратегічне планування і бюджетування людиноцентриського соціально-економічного розвитку держави і регіонів (інституалізація бюджетного федералізму унітарної держави) - Столярова, В.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
В статті представлені результати узагальнення авторського досвіду використання процесів і процедур, методологічних положень і методів композиційного планування в адміністративно-командній системі управління та розробки методичних положень композиційного моніторингу індикаторів регіонального людського розвитку в ринковій економіці. Визначені проблемні питання формування Стратегічних планів діяльності Мінекономіки України на 2020-2024 рр. та на 2022-2024 рр. та управлінські промахи щодо скасування інформаційно-методичного забезпечення узгодженої взаємодії центральних, регіональних і місцевих органів влади, а також національного ранжування регіонального людського розвитку. Розглянута практика використання методів композиції і декомпозиції в організаційно-економічній постановці задач планування в умовах створення АСУ різних рівнів вугільної промисловості України. Розкрита сутність принципово нового післявоєнного державотворення України в системі відповідних принципів і ознак. Спроєктований порядок застосування принципів і ознак системи композиційного моніторингу регіонального людського розвитку. Наведені приклади використання структурно-відтворювального підходу композиційного планування для підготовки і експертної оцінки проєктів загальнодержавних рішень стосовно вугільної промисловості України. Обґрунтовані пропозиції щодо визначення в державному секторі як базису національної економіки суб’єктів господарювання різних форм власності та стосовно відновлення випуску статистичних бюлетенів "Регіональний людський розвиток" за 2018-2022 рр., які формуються на основі Методики виміру людського розвитку в регіонах України 2012 року.