Захист зайнятості в умовах воєнного стану - Новак, І.М. (Вісник економічної науки України, 2022)
Метою статті є аналіз інструментів державної політики підтримки зайнятості в умовах воєнного стану та розробка пропозицій щодо їх удосконалення. Методи дослідження: діалектичний, абстрактно-логічний, індукції та дедукції, аналізу й синтезу, аналогії та порівнянь, системного, комплексного і контент-аналізу. Проаналізовано інструменти державної політики підтримки підприємств в умовах воєнного стану, зокрема щодо спрощення регулювання трудових відносин шляхом призупинення дії трудового договору. Доведено, що це створює умови для легалізації прихованого безробіття та обмежує доступ працівників до допомоги в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Показано аналогічність впливу на ринок праці чинників пандемії COVID-19 та воєнного стану. На основі аналізу міжнародного досвіду збереження робочих місць під час пандемії COVID-19, запропоновано шляхи удосконалення трудового законодавства для компенсації наслідків призупинення дії трудового договору в умовах воєнного стану.