Аналітичне оцінювання та прогнозування обсягів і структури зовнішньоекономічної діяльності в Україні - Сербіна, Т.В.; Срібний, О.М. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
На даний час особливої актуальності набувають проблеми підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Тому мета даного дослідження полягає в аналітичному оцінюванні та розробленні прогнозів обсягів і структури зовнішньоекономічної діяльності в Україні з використанням економіко-математичного інструментарію. У статті встановлено, що прогнозування як ефективний інструмент планування зовнішньоекономічної діяльності підприємств дозволяє приймати обґрунтовані управлінські рішення при формуванні експортних стратегій, виявляти резерви підвищення ефективності організації міжнародної логістичної діяльності, оптимізувати структуру експортно-імпортних операцій. Це сприятиме скороченню витрат на зовнішньоекономічну логістичну діяльність і збитків за рахунок оптимізації потоків та удосконалення інформаційного забезпечення їх руху; зростання якості логістичного сервісу та рівня обслуговування споживачів, рентабельності від реалізації продукції та рівня конкурентоспроможності підприємств на міжнародних ринках збуту.