Стратегічне планування людиноцентриського соціально-економічного розвитку Хмельниччини - Столярова, В.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
З використанням мемуарно-аналітичного огляду науково-громадської діяльності доктора економічних наук, професора Пила Василя Івановича розкрито становлення системи стратегічного планування соціально-економічного розвитку Хмельницької області. На методологічних положеннях Концепції людського розвитку наведені локалізовані на рівень Хмельниччини глобальні Цілі Розвитку Тисячоліття (ЦРТ) на період до 2015 року та Цілі Сталого Розвитку (ЦСР) на період до 2030 року. Розглянуті інформаційно-методичні аспекти економіко-статистичної оцінки ЦРТ і ЦСР за допомогою показників-індикаторів національних методик (2001 та 2012 років) виміру Індексу регіонального людського розвитку (ІРЛР). Організаційно-економічна сутність стратегічного планування соціально-економічного розвитку регіону визначена як планова діяльність регіональних органів влади щодо змін негативних тенденцій показників-індикаторів ІРЛР на позитивні шляхом впровадження відповідних заходів. Особливу увагу зосереджено на недопущення відцентровості цілей соціально-економічного розвитку регіонів від стратегій і політики соціально-економічного розвитку держави загалом. На основі прогнозних розрахунків 33-х показників-індикаторів ІРЛР Хмельницької області на 2016–2020 рр. визначені стратегічні пріоритети соціально-економічного розвитку, сформульовані 2 нові стратегічні цілі і уточнені 4 діючих, які були передбачені Стратегією регіонального розвитку, що розроблялась у 2010–2011 рр. Розкриті структури першої в Україні Регіональної програми людського розвитку Хмельниччини та 6-ти програм соціально-економічного розвитку області на 2016–2020 рр. Наведені концептуальні положення експерименту «Державне регулювання регіонального людського розвитку в адміністративній області» з визначенням повноважень обласної державної адміністрації і обласної ради в умовах децентралізації. Впровадження системи Прогнозування-Програмування-Бюджетування (ППБ) в діяльність регіональних органів влади орієнтовано на використання положень бюджетного федералізму унітарної держави (в порядку постановки). Використання складових організаційно-методичного механізму стратегічного планування зорієнтовано на досягнення узгодженості взаємодії Центру і Регіонів як єдиної соціально-економічної системи.