Використання композиційного рідкого палива в енергетиці України - Макаров, А.С.; Косигіна, І.М.; Кручко, І.М. (Вісник НАН України, 2022)
У статті запропоновано застосування на підприємствах енергетичного комплексу замість вугілля композиційного рідкого палива з метою зменшення шкідливого впливу на довкілля і підвищення коефіцієнта корисної дії теплових електростанцій. Обґрунтовано доцільність використання в промислових енергоустановках композиційного рідкого палива, показано його переваги порівняно з традиційними видами енергетичного палива. Запропоновано технологічну схему приготування композиційного палива на основі вугілля і рідких органічних відходів з добавками пластифікаторів та стабілізаторів, яка дозволяє не лише утилізувати промислові відходи, що містять органічні речовини, а й знизити рівень викидів шкідливих речовин.