Кальцієзалежний вплив саліцилової кислоти і пероксиду водню на активність супероксиддисмутази колеоптилів пшениці - Колупаєв, Ю.Є.; Карпець, Ю.В.; Мусатенко, Л.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджували вплив екзогенних салiцилової кислоти (СК — 10 мкМ) i пероксиду водню (10 мМ) на активнiсть супероксиддисмутази (СОД) колеоптилiв пшеницi та їх теплостiйкiсть. СК i пероксид водню iстотно пiдвищували активнiсть СОД. Такi ефекти повнiстю нiвелювалися передобробкою колеоптилiв iнгiбiтором бiосинтезу бiлка циклогексимiдом i блокатором кальцiєвих каналiв верапамiлом. Зроблено висновок про кальцiєзалежне посилення синтезу СОД пiд впливом СК i пероксиду водню. Пiдвищення теплостiйкостi рослинних об’єктiв пiсля обробки цими сполуками може бути пов’язане з попередньою активацiєю ними антиоксидантних ферментiв.