Археологізовані сліди орних знарядь на території стародавнього Чернігова - Черненко, О.Є. (Археологія і давня історія України, 2021)
Стаття присвячена розгляду залишків оранки, виявлених під час археологічних досліджень Чернігова (територія фортеці-дитинця та т. зв. Окольного граду) у 1986, 2005—2006 і 2010 рр.; обґрунтовується її датування часом не раніше Х ст. та висловлюються припущення щодо типів використаних орних знарядь.