Мирнодолинський скарб коваля-ювеліра з Харківщини - Колода, В.В.; Скиба, А.В. (Археологія і давня історія України, 2021)
У статті проаналізовано речовий комплекс виявлений в Харківської обл. поблизу раніше не відомого селища з матеріалами пеньківської та салтівської археологічних культур раннього середньовіччя. За речовим складом комплекс являє собою скарб коваля-ювеліра і датується серединою — другою половиною VII ст. Артефакти чорної металургії представлені ковальськими інструментами (ковадлом і парою молотків) та сировиною (ковальські криці, заготовки для виробів). Артефакти ювелірного виробництва представлені унікальною серією матриць для виготовлення прикрас поясного набору та бронзовою сировиною, серед якої особливу увагу привертають сильно зношені монети пізньоримського часу. Цей комплекс є не тільки черговим підтвердженням високої майстерності ранньосередньовічних ремісників Східної Європи, а й свідченням того, що в означений час коваль поєднував якісну роботу по створенню виробів з чорного металу, бронзоливарництво та ювелірну справу.