Фасони керамічних люльок для куріння тютюну XVII — початку XIX ст. з розкопок у Києві - Чекановський, А.А. (Археологія і давня історія України, 2022)
Стаття присвячена глиняним люлькам для куріння тютюну XVII — початку XIX ст., знайденим у Києві. Розглянуто групи знахідок за зовнішньою подібністю. В середині цих груп виділено фасони виробів, які набували популярності у певні проміжки часу. Наведено аналогії знахідкам з українських земель та інших територій. Простежено еволюцію деяких фасонів протягом XVII — початку XIX ст.