Синтез та мікроструктура Pb₈Na₂(VO₄)₆• - Гетьман, Є.I.; Яблочкова, Н.В.; Саванкова, Т.М.; Ігнатов, О.В.; Пасiчник, Л.В.; Гавва, М.М. (Украинский химический журнал, 2012)
Рентгенофазовим аналізом встановлені умови синтезу ванадієвого апатиту натрію-свинцю керамічним методом і з водних розчинів. Синтез iз розчинів відбувається при нижчій температурі і в більш широкому її інтервалі (500 оС ≤ t < 650 °С), ніж керамічним методом (600 °С ≤ t < 650 °С), а полікристали мають більш розвинену внутрішню та зовнішню поверхню. Але вміст свинцю на поверхні зразків, одержаних з водних розчинів, перевищує на 3.7—5.2 % мас. теоретичне значення для цієї сполуки, що значно менше, ніж при керамічному методі (0.4—2.3 % мас.).