Структурні особливості поліетилену високого тиску, модифікованого комплексонатами та ацетатами металів - Штомпель, В.І.; Бойко, В.В.; Дмитрієва, Т.В.; Рябов, С.В.; Кримовська, С.К.; Невмержицька, Г.Ф.; Кобріна, Л.В.; Янова, К.В. (Украинский химический журнал, 2013)
Досліджено вплив ацетатів та комплексонатів металів, зокрема кобальту, міді та цинку, на структурні зміни в поліетилені високого тиску (ПЕВТ), що відбуваються під дією таких факторів, як температура, вологість повітря та УФ-опромінювання. Показано, що дія фізичних факторів на зразки модифікованого ПЕВТ викликає зростання упорядкованості кристалічних площин з індексом Міллера (200). Зразки мають мікрогетерогенну структуру, особливості якої залежать від модифікуючої добавки. Встановлено, що зразки ПЕВТ, модифіковані ацетатом кобальта та комплексонатами кобальта і міді, є вразливими до дії фізичних факторів.