Синтез i властивості гетерометалевих координаційних сполук купруму(ІІ), ніколу(ІІ) або кобальту(ІІ) і лужно-земельних елементів з N,N’-біс(саліциліден)семикарбазидом - Ранський, А.П.; Євсєєва, М.В.; Панченко, Т.І.; Гордієнко, О.А. (Украинский химический журнал, 2013)
Синтезовано нові гетерометалеві координаційні сполуки купруму(ІІ), ніколу(ІІ) або кобальту(ІІ) і лужно-земельних елементів з N,N’-біс(саліциліден)семикарбазидом. На основі результатів елементного і рентгенофазового аналізів, ІЧ-спектроскопічного, магнетохімічного, термогравіметричного досліджень і даних молярної електропровідності диметилформамідних розчинів встановлено їх склад Е[МL’]₂×хН₂О і Е[СоL’(Н₂О)₂]₂×4H₂О (М²⁺ = Cu, Ni; E²⁺ = Ca, Sr, Ba; х = 3—5; Н3L’ = N,N’-біс(саліциліден)семикарбазид). Виходячи із отриманих фізико-хімічних характеристик синтезованих сполук, наведено вірогідний механізм утворення кінцевих сполук загальної формули Е[МL’]₂×хН₂О. Досліджено електричні властивості синтезованих сполук. Показано, що сполуки Ba[NiL’]₂×5H₂O і Ba[CoL’(H₂O)₂]₂×4H₂O можна використовувати як вихідні речовини для отримання подвійних оксидів структури перовскіту.