Чисельний аналіз частот вільних коливань п’ятикутних пластин - Григоренко, О.Я.; Борисенко, М.Ю.; Сперкач, С.О.; Безугла, А.Д.; Міхрін, Е.О. (Доповіді НАН України, 2022)
Розглянуто вільні коливання ізотропних п’ятикутних пластин різної товщини з вільними краями на основі двох різних підходів. Поширено підхід Релея—Рітца на розрахунок частот вільних коливань п’ятикутних пластин. Методом скінченних елементів розраховані частоти та форми вільних коливань пластин вказаного класу. Проведено порівняння розрахованих частот та встановлено точність розрахунків двома методами. Проведено порівняння отриманих форм коливань методом скінченних елементів з формами коливань, отриманими чисельно та експериментально іншими авторами.