Склооутворення в системі ZBNL при повному або частковому заміщенні фториду барію (лантану) дифторидом ітербію - Іваненко, О.П.; Компаніченко, Н.М.; Омельчук, А.О. (Украинский химический журнал, 2013)
Методами диференціально-термічного, рентгенофазового аналізу, ІЧ- та електронної спектроскопії досліджено склоутворення в системах: ZrF₄(53.5)—NaF(20)—BaF₂(20)—LaF₃(6.5–x)—YbF₂(x) (0 ≤ х ≤ 6.5 % мол.) (І); ZrF₄(53.5)—NaF(20)—BaF₂(20–х)–LaF₃(6.5)—YbF₂(x) (0 ≤ х ≤ 20 % мол.) (IІ). Встановлено, що в системі І скло утворюється в усьому інтервалі концентрацій при заміщенні фториду лантану фторидом ітербію (IІ) (0 ≤ х ≤ 6.5 % мол.), а у системі II — при частковому заміщенні фториду барію дифторидом ітербію (0 ≤ х ≤ 10 % мол.). При більш повному заміщенні (х > 10 % мол.) утворюються склокристалічні фази. На ІЧ-спектрах, крім „безструктурного континууму” (≈ 500 см⁻¹), реєструються смуги поглинання, характерні для зв’язків Yb–F. В обох системах скло та склокристалічні фази мають зелене забарвлення, інтенсивність якого зростає із збільшенням вмісту YbF₂. Найбільш стійке скло за критерієм Грубі містить 3 або 5 % мол. YbF₂ у системах І та IІ відповідно.