Вплив заміщення Ві на властивості сполук Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ та Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ - Корбут, І.О.; Наумова, Д.Д.; Неділько, С.А. (Украинский химический журнал, 2013)
Синтезовано та досліджено високотемпературні надпровідники складу Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ та Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ (0 ≤ x ≤ 0.5). За даними рентгенографічного аналізу визначено область гомогенності, зміну параметрів елементарної комірки. Показано, що зі збільшенням ступеня заміщення x у системі Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ спостерігається зростання параметра а, об’єму елементарної комірки V та зменшення параметра с; у зразках системи Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ зі збільшенням ступеня заміщення параметри а, с і V зменшуються. Вивчено залежність температури переходу в надпровідний стан від ступеня заміщення.