Особливості реакції фотосинтетичного апарату контрастних за посухостійкістю сортів озимої пшениці на грунтову посуху - Соколовська-Сергієнко, О.Г.; Стасик, О.О. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Досліджували вплив грунтової посухи у фазу кущіння на водний режим, СО2-газообмін, вміст хлорофілу та ріст рослин у 9-ти контрастних за посухостійкістю сортів озимої пшениці. Зниження вологості грунту спричиняло підвищення водного дефіциту, зменшення фотосинтезу і відносної швидкості росту (накопичення біомаси) рослин незалежно від паспортної характеристики посухостійкості сортів. Зміни інтенсивності фотодихання в умовах водного дефіциту були різнонаправленними, в одних сортів активність фотодихання збільшувалася або залишалась на рівні контролю, а в інших – зменшувалася. При цьому співвідношення швидкості фотодихання до інтенсивності фотосинтезу в усіх сортів збільшувалося в 2-8 разів. Показано позитивну кореляцію між інтенсивностями фотодихання і фотосинтезу, а також між стрес-індукованим зниженням вмісту хлорофілу і паспортною характеристикою посухостійкості сортів.