Синтез та електропровідність складних фторидів KPbLnF₆ (Ln = Y, La, Nd, Sm, Gd, Ho, Yb) - Пшеничний, Р.М.; Погоренко, Ю.В.; Омельчук, А.О.; Трачевський, В.В. (Украинский химический журнал, 2013)
Методом твердофазного синтезу отримано складні неорганічні фториди на основі рідкісноземельних елементів KPbLnF₆ (Ln = Y, La, Nd, Sm, Gd, Ho, Yb). Синтезовані сполуки кристалізуються або в гексагональній сингонії зі структурою гагарініту, або в кубічній. У температурному інтервалі 293—773 К провідність синтезованих сполук задовільно апроксимується лінійним рівнянням у координатах lgσ—1/T. Стехіометричні фази мають приблизно на порядок величини меншу провідність, ніж тверді розчини, при цьому у сполук з Y та Ho найменша енергія активації.