Синтез та спектроскопічні дослідження фторвмісних Bi-ВТНП сполук - Неділько, С.А.; Зенькович, О.Г.; Трачевський, В.В.; Ашуєв, А.А. (Украинский химический журнал, 2013)
Синтезовано ВТНП-сполуки Bi₂₋ₓPbₓSr₂CaCu₂O₈₋ₓF₂ₓ та Bi₂Sr₂CaCu₂O₈₋ₓF₂ₓ з використанням CuF₂ та PbF₂ як фторуючих реагентів. Методом ЯМР-спектроскопії у твердому тілі встановлено позиції в кристалічній гратці Bi-2212, в яких відбувається заміщення кисню на фтор. Структурні зміни у шарах CuO₂ дослідженo методом спектроскопії ЕПР.