Структурна нежорсткість молекули ортофосфорної кислоти: неемпіричне квантово-механічне дослідження - Булавін, Л.А.; Ніколаєнко, Т.Ю.; Говорун, Д.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Квантово-механiчним методом функцiонала густини вперше дослiджено структурно-динамiчнi особливостi молекули ортофосфорної кислоти. Охарактеризовано повне сiмейство її конформерiв, проаналiзовано три топологiчно i енергетично нееквiвалентнi шляхи переходу мiж ними. Розглянуто процес внутрiшньомолекулярного перегрупування перенесенням протона. Дослiджено вплив вибору базисного набору на одержуванi результати.