Україна в східноєвропейській політиці Федеративної Республіки Німеччина (2005-2015 рр.) - Харлан, Г. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
Статтю присвячено розвиткові українсько-німецьких відносин періоду врядування другої «великої», християнсько-ліберальної, та третьої «великої» коаліцій на чолі з федеральним канцлером А. Меркель. З метою кращого розуміння еволюції східноєвропейської політики ФРН 2005–2015 рр. використано теоретичні розробки теорії міжнародних відносин, зокрема інтеграційні теорії. Проаналізовано трансформацію основних зовнішньополітичних пріоритетів Німеччини та України впродовж зазначеного періоду. Розкрито механізм узгодження східної політики Німеччини зі східною політикою Європейського Союзу. Показано процес визначення ієрархії пріоритетів ФРН щодо вирішення завдань загальноєвропейської політики і її важливої складової східноєвропейської політики. У висновках зазначається, що події 2013–2016 рр. довели хибність проросійського ухилу східноєвропейської політики ФРН. Тому Німеччина намагається відновити сформований після завершення «холодної війни» європейський порядок, порушений агресивними діями Росії проти України.