Численное моделирование сильных осадков в Прикарпатье - Белый, Т.А.; Пирнач, А.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Проведено аналiз умов формування опадiв над Україною впродовж синоптичного перiоду з 21 по 27 липня 2008 р. пiд час сильних паводкiв в схiдних Карпатах. Використовувалися дiагностичнi та прогностичнi моделi фронтальних мезомасштабних хмарних утворень, розробленi в УкрНДГМI. Чисельнi експерименти проводилися для фронтальних смуг i конвективних утворень рiзних масштабiв, якi давали сильнi опади над гiрськими масивами схiдних Карпат i прилеглих територiй. Визначенi ключовi динамiчнi та мiкрофiзичнi параметри, якi привели до утворення сильних опадiв, що зумовили катастрофiчнi паводки.