Культурно-освітнє життя євреїв на теренах Київської губернії у 1860-1870-х рр. - Іваненко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2017)
Статтю присвячено освітньому розвитку євреїв у Київській губернії упродовж 60-70-х рр. ХІХ ст., насамперед діяльності казенних єврейських училищ і приватних шкіл у контексті національної політики Російської імперії. Наукова новизна праці зумовлена запровадженням до наукового обігу документів Центрального державного історичного архіву України м. Києва. Наголошується на посиленні державного нагляду за культурно-освітнім життям євреїв Київської губернії, створенням приватних навчальних закладів, просвітницькою діяльністю єврейських громад, спрямованою на збереження й передачу від покоління до покоління релігійних традицій, цінностей іудейської культури. Адже після придушення Польського національно-визвольного повстання 1863–1864 рр. наступним етапом насадження російської переваги в західних і південно-західних губерніях стало викорінення духовних впливів «ворожих елементів», до яких разом із поляками зараховували і євреїв.