Дія протипухлинного препарату паклітакселю на клітини фолікулярного раку щитоподібної залози - Тронько, М.Д.; Янчій, І.Р.; Пушкарьов, В.М.; Гончарук, В.М.; Стеценко, О.А.; Коваленко, А.Є. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчено дiю протипухлинного препарату паклiтакселю на клiтини фолiкулярного раку щитоподiбної залози лiнiї FRO у порiвняннi з нормальними тироцитами. Показано, що клiтини FRO чутливi до дiї паклiтакселю навiть при дуже низьких концентрацiях цiєї сполуки. Критичною для утворення колонiй є концентрацiя препарату 20–25 нМ. Нормальнi тироцити значно стiйкiшi до паклiтакселю. Цитотоксична дiя паклiтакселю на клiтини фолiкулярного раку щитоподiбної залози пов’язана з iндукцiєю масового апоптозу. Зроблено висновок про перспективнiсть доклiнiчних випробувань паклiтакселю щодо лiкування неоперабельних форм раку щитоподiбної залози.