Особливості антарктичної трав’янистої тундри в умовах двох різних екологічних градієнтів - Парнікоза, І.Ю.; Смикла, Є.; Козерецька, I.A.; Кунах, В.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
Проведено порівняльне дослідження композиції трав’янистої антарктичної тундри в умовах градієнту екологічних умов від краю океану до льодовика та в залежності від відстані до колонії пінгвінів в умовах оази Поінт-Томас острова Короля Георга, архіпелагу Південні Шетлендські острови, Прибережна Антарктика. Встановлено, що у випадку градієнту викликаного впливом колонії пінгвінів йдеться лише про локальну трансформацію формації трав’янистої антарктичної тундри. Така трансформація зумовлює появу нових різновидів досліджуваної формації ймовірно рангу sociation.