Трансформація хлоропластної ДНК рослин родини Solanaceae: досягнення та перспективи - Матвєєва, Н.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
Створення рослин з трансформованою хлоропластною ДНК є одним з пріоритетних напрямків у сучасній генетичній інженерії рослин, адже протягом останніх двадцяти років досягнуто великих успіхів у розробленні стратегії генетичної трансформації пластому та зроблено практичні кроки у створенні транспластомних рослин. Це пов’язано з низкоюю переваг, що мають такі рослини, та можливістю їхнього застосування в сільському господарстві і медицині. В огляді наведено основні досягнення у використанні різних методів (біолістична, ПЕГ-індукована трансформація та соматична гібридизація) та подано результати, отримані за створення транспластомних рослин родини Solanaceаe, стійких до біотичних та абіотичних факторів, а також рослин – продуцентів рекомбінантних білків.