Значення ґенетичних методів дослідження для діагностики спадково зумовлених новоутворень товстої кишки - Лозинська, М.Р. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
У роботі висвітлено основні генетичні методи дослідження, необхідні для ранньої діагностики і прогнозування виникнення спадково зумовлених новоутворень товстої кишки. Зазначено важливість генеалогічного аналізу як першого етапу обстеження пробанда для висвітлення внеску спадкових чинників у виникненні цих захворювань. Підтверджено необхідність відпрацювання і практичного впровадження в Україні комплексу сучасних методів генодіагностики та аналізу каріотипу новоутворень. Після проведення генеалогічного аналізу це є наступними етапами обстеження хворих. Розглянуті генетичні методи діагностики знайдуть своє застосування у розв’язанні одного з важливих медичних і соціально-економічних завдань сучасного суспільства – ранньої діагностики спадково зумовлених новоутворень, що дозволить зменшити обсяг оперативних втручань та знизити смертність від цих захворювань.