Адаптивні полімерні композити з надтвердих матеріалів: структурна динаміка та контактна поведінка (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 16 листопада 2022 р.) - Пащенко, Є.О. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наведено отримані в Інституті надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України результати фундаментальних та прикладних досліджень, завдяки яким виявлено невідомі раніше механізми динамічних структурних перетворень, що визначають адаптивний характер швидких зворотних змін будови композитів у зоні різання. Це стало науковим підґрунтям для створення нового покоління інструментальних абразивних матеріалів з алмазу та кубічного нітриду бору для формування поверхневих шарів критично важливих деталей та виробів, зокрема в галузі авіаційного двигунобудування.