Щодо повоєнного відродження України (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 14 грудня 2022 р.) - Лібанова, Е.М. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді представлено підготовлену Відділенням економіки НАН України візію повоєнного відродження України, яка передбачає формування модерного демократичного суспільства зі стійкою до ризиків людиноцентричною економікою. Програми відновлення та повоєнного розвитку України мають ґрунтуватися на чіткому баченні власного майбутнього і спиратися передусім на національні інтереси. Основою повоєнного відродження України має стати новий суспільний договір, спрямований на максимально справедливий розподіл результатів економічного зростання, зниження нерівності і бідності населення, досягнення східноєвропейських параметрів якості життя.