Передумови та фактори автономізації медичних лікувальних заходів - Тернавський, А.І. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті розглянуто передумови та фактори реформування медичної галузі, формування законодавчих змін та створення можливостей перетворення публічних закладів охорони здоров’я зі статусом бюджетної установи на комунальні некомерційні підприємства. Досліджено заходи та принципи стратегічного розвитку лікувальних медичних закладів, впровадження стратегічного планування з метою досягнення довгострокових сталих цілей та вимірювання кінцевих цілей порівняно із поточним становищем. Висвітлено проблеми, які стримували впровадження реформи автономізації лікувальних медичних закладів та основні заходи які дозволяють їх усунути. Значну увагу в роботі приділено етапам автономізації лікувальних медичних закладів, які полягають у розширенні повноважень керівних органів медичного лікувального закладу у кадрових, організаційних та фінансових питаннях; оптимізація оплати праці працівників лікувального медичного закладу; регулюванні витрат відповідно до першочергових потреб медичного лікувального закладу; праві реорганізації або об’єднанні з іншими медичними лікувальними закладами з метою кадрової, матеріально-технічної та ресурсної оптимізації; праві співпраці на договірних умовах з медпрацівниками різних напрямків, які мають відповідні ліцензії на ведення медичної практики. У роботі розглядаються орієнтири діяльності лікувального медичного закладу та їх цінності, схема стратегічних цілей та перспективних напрямків розвитку лікувальних медичних закладів у процесі їх автономізації. Значна увага приділяється основним завданням державно-приватного партнерства у процесі автономізації лікувальних медичних закладів, факторам їх стимулювання.