Структурні елементи організаційно-економічного механізму корпоративного управління акціонерними товариствами - Колодинський, С.Б.; Лозова, Т.П.; Сторожук, О.В.; Скопцов, К.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті розглянуто сутність понять «господарський механізм», «економічний механізм», «організаційно-економічний механізм», «механізм управління», «господарський механізм управління», «механізм корпоративного управління» на базі висвітлення думок науковців. Уточнено склад елементів організаційного та економічного механізмів корпоративного управління на основі системного підходу. Обґрунтовано характеристики основних елементів та процесів їхньої реалізації. Визначено взаємозв’язки основних елементів організаційно-економічного механізму корпоративного управління в системі менеджменту корпорації. Запропоновано поєднувати необхідні елементи у механізм інтеграції, як найбільш ефективний для консолідації факторів нестабільного зовнішнього і внутрішнього середовища функціонування корпорацій. В основу розбудови механізму управління покладено поєднання динамічного, функціонального та структурного підходів. Визначено взаємозв’язок механізмів корпоративної інтеграції з рештою механізмів управління, в рамках якого відображено розподіл важелів та інструментів реалізації керівних впливів. Доведеність розробки підтверджена семантичним аналізом базових категорій обраної сфери дослідження. Обґрунтовано схему процесу гармонізації контурів управління кожного з виділених механізмів.