Українському народу – стабільний планомірностійкий розвиток (історико-аналітичні нариси: переосмислення минулого). Частина 3. Ретроспектива становлення планово-економічної самостійності на різних рівнях управління: ідеї, люди, судьби - Фокін, В.П. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті розкриті результати переосмислення становлення планово-економічної самостійності підприємств, об'єднань і галузей промисловості народного господарства (з конкретизацією на прикладі вугільної промисловості України) під впливом Міжвідомчої комісії з впровадження нових систем планування і організації управління Держплану УРСР в 1976-1990 роках. В контексті усвідомлення положень доктрини "3-х С" (Соціальне прогнозування, Соціальне планування, Соціальне управління) здійснено стратегування стабільного людиноцентриського розвитку. Обґрунтована необхідність доопрацювання проєкту 2011, 2017 і 2020 років Закону України "Про державне планування" як основи побудови Планового кодексу України. Наведений досвід формування Сектором проблем ефективності управління ЕНДІ Держплану УРСР науково-методичного забезпечення розробки на 1976-1980, 1981-1985, 1986-1990 роки Плану вдосконалення управління галузями народного господарства підвідомчого Уряду УРСР кола міністерств і відомств республіки. На основі обґрунтування планового механізму гармонізації суспільних, колективних і особистих економічних інтересів розкрито сутність ініціативних наукових наробок Сектору проблем ефективності управління ЕНДІ Держплану УРСР стосовно моделювання програмно-цільового індикативного планування соціально-орієнтованої економіки республіки у складі Союзу РСР. Наведений приклад комплексного проєктування цілісної ефективної і гнучкої системи управління шахт, вугільних комбінатів, галузі в цілому в умовах планово-економічної самостійності УРСР у складі СРСР. Розглянуті, як альтернатива діючої англосаксонської моделі відкритого ринку з вільними цінами, методологічні положення двосекторної моделі змішаної економіки "План-Ринок", яку доцільно використовувати для уточнення і вдосконалення діючої в Україні ринкової моделі економіки. В статті приділено увагу реальному прикладу підбору і підготовці вітчизняних управлінських кадрів з новаторськими ідеями державотворення на прикладі наукових напрацювань д.е.н., професора Столярова Василя Федосійовича в 1972-1994 роках від аспіранта стаціонару до директора ЕНДІ Держплану УРСР. Сформульовані питання для публічного обговорення в Дискусійному клубі Академії економічних наук України.