Проблеми формування трудового законодавства України: експертна оцінка проєкту Закону України «Про працю» та пропозиції з його удосконалення - Залознова, Ю.С.; Новікова, О.Ф.; Антонюк, В.П.; Вишневський, О.С.; Азьмук, Н.А.; Остафійчук, Я.В.; Хандій, О.О.; Шамілева, Л.Л.; Панькова, О.В.; Новак, І.М.; Касперович, О.Ю.; Красуліна, Я.Є. (Вісник економічної науки України, 2022)
В статті досліджено проблеми формування трудового законодавства України. Здійснено оцінку проєкту Закону України «Про працю», який було представлено на громадське обговорення 23.09.2022 р. Розкрито причини, які гальмують принцип соціальної справедливості при взаємодії сторін соціально-трудових відносин, а також знижують соціальний захист працюючих та роль державного регулювання трудової сфери. Обґрунтовано недоцільність та передчасність лібералізації трудового законодавства України. Розкрито та конкретизовано напрями наближення вітчизняного трудового законодавства до стандартів ЄС. Обґрунтовуються потреби у подоланні незбалансованості прав працівника та роботодавця та зниження рівня захисту трудових прав. Запропоновано визначення правових положень, які регламентують впровадження цифровізації у трудову сферу, а також забезпечення гідної праці. Подано варіанти постатейних рекомендацій для подолання дискримінації та обмежень прав працівника у розірванні трудового договору. Висновок містить зміст резолюції круглого столу та націлює на кодифікацію трудового законодавства, його інтегрованість в законодавство ЄС та соціальний захист працюючих.