Золото трипільців: пошуки ведуть в Анатолію? - Відейко, М.Ю.; Гошко, Т.Ю. (Археологія, 2018)
На пам’ятках культурного комплексу КукутеньТрипілля за понад сто рокі досліджень вже виявлено кілька десятків виробів із золота. Однак і досі не проведено масштабних досліджень стосовно джерела жовтого металу. Нещодавні відкриття в Україні дали змогу хоча б частково заповнити цю прогалину у наших знаннях стосовно мідного віку.