Експресія симпортера натрію/йоду (nis) в папілярних карциномах щитовидної залози - Воскобойник, Л.Г.; Богданова, Т.І.; Ромей, К.; Елізей, Р.; Пинкейра, А.; Тронько, М.Д. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
За допомогою імуногістохімічної реакції з антитілами до симпортера натрію/йоду (NIS) досліджено 35 післячорнобильських папілярних карцином (ПК) щитовидної залози (ЩЗ). Встановлено, що в переважній більшості пухлин (77,2 %) експресія NIS була відсутня. Проте у 5 з них відмічено мембранне забарвлення зазначеного білка в ділянках інтратиреоїдного інвазійного росту, однак не в первинній пухлині. 8 (22,8%) ПК характеризувалися посиленням експресії NIS, проте локалізація білка була цитоплазматичною. Більшість таких пухлин були оксифільноклітинними чи характеризувалися наявністю виражених оксифільних змін. Не було жодного випадку ПК ЩЗ з чіткою мембранною локалізацією NIS у первинній пухлині. Таким чином, післячорнобильські ПК ЩЗ характеризувалися зменшенням вмісту активного NIS-білка внаслідок зниження його експресії чи транслокації до цитоплазми. Ключові слова: щитовидна залоза, папілярна карцинома, симпортер натрію/йоду, імуногістохімічна реакція.