Органозберігаюче лікування хворих на інвазивний рак шийки матки - Свінціцький, В.С.; Воробйова, Л.І.; Неспрядько, С.В.; Гончарук, І.В.; Полонська, Л.Н.; Проскурня, Л.А.; Лигирда, Н.Ф. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2009)
Виконано органозберігаюче хірургічне лікування 11 хворих репродуктивного віку (від 23 до 30 років) на рак шийки матки Т1В1 стадії — радикальну абдомінальну трахелектомію (РАТ), оцінено безпосередні результати терапії. В усіх випадках гістологічно підтверджена плоскоклітинна карцинома. Перший досвід проведення РАТ позитивний: час проведення операції — 130 ± 15 хв, обсяг крововтрати — 270 ± 50 мл. Післяопераційний період проходив практично без ускладнень; середній ліжко-день — 12 ± 2. За період спостереження (найбільший термін — 36 міс) рецидивів не виявлено, у всіх хворих відновився менструальний цикл; вагітностей не було. Ключові слова: рак шийки матки, радикальна трахелектомія, репродуктивна функція, рецидив.