Досвід дослідження сигнального лімфатичного вузла для визначення рівня регіонарної лімфодисекції та клінічного стадіювання у хворих на ранній рак молочної залоз - Вінницька, А.Б.; Мясоєдов, Д.В.; Ковнер, Ф.Я.; Каштан, Х.; Федосєєв, Г.Ю.; Жигулін, А.В.; Степанов, П.В.; Вінницька, Д.К.; Сатир, М.В.; Федосєєва, О.В. (2009)
Резюме. Представлено перший досвід клініки «ЛІСОД» у застосуванні біопсії сигнального лімфовузла (СЛВ) для діагностики хворих на ранній рак молочної залози (РМЗ). Ідентифікація, біопсія та морфологічне дослідження СЛВ за допомогою хромолімфографії, лімфосцинтиграфії з радіофармпрепаратом (РФП) та при поєднанні обох методів проведене у 15 хворих, що проходили лікування в клініці «ЛІСОД». Ефективною виявилась ідентифікація СЛВ у 11 (73,3%) хворих, у 4 (26,7%) хворих для оцінки стану регіонарних ЛВ виконана аксилярна лімфодисекція. У 5 (33,3%) хворих виявлене ураження СЛВ метастазами пухлини та виконана лімфодисекція І–ІІІ рівня. Показана залежність невдалих спроб ідентифікації СЛВ від локалізації первинної пухлини в молочній залозі та від способу виявлення. Інтраопераційне морфологічне дослідження СЛВ дозволяє провести стадіювання у хворих на ранній РМЗ при клінічно негативних ЛВ і визначити рівень регіонарної лімфодисекції. Встановлено, що при ураженні СЛВ метастазами хірургічне лікування раннього РМЗ слід доповнювати регіонарною лімфодисекцією, а при відсутності метастазів обмежуватися тільки біопсією СЛВ. Дотримання такої схеми дає змогу уникати невиправдано травматичних хірургічних втручань з видалення негативних лімфатичних колекторів і тим самим уникати ускладнень, що значно покращує якість життя хворих та скорочує терміни госпіталізації. Ключові слова: рак молочної залози, сигнальний лімфатичний вузол, технецій, метиленовий синій, аксилярна лімфатична дисекція, хірургічне лікування.