Основні дослідження Бердянського кургану - Чередниченко, М.М.; Мурзін, В.Ю. (Археологія, 1996)
Публікуються матеріали Бердянського кургану, який було споруджено для поховання скіфського можновладця на межі V та IV ст. до н. е.