Об эффекте Баушингера в трансверсально-изотропных материалах с кинематическим упрочнением - Бастун, В.Н. (Доповіді НАН України, 2010)
Викладено пiдхiд до визначення мiри ефекту Баушингера в трансверсально-iзотропних металевих матерiалах, змiцнення яких здiйснюється за гiпотезою кiнематичного типу. Встановлено залежностi мiри ефекту Баушингера вiд величини пластичної деформацiї при розтязi в напрямку осi симетрiї та в ортогональному напрямку. Наведено числовий приклад визначення мiри ефекту Баушингера в сталi 28Х3СНМВФА мартенситного класу. Показано, що анiзотропiя границi текучостi в областi малих пластичних деформацiй (0–1%) породжує iстотну анiзотропiю мiри ефекту Баушингера.