Вадим Щербаківський (до 120-річчя від дня народження) - Мовша, Т.Г.; Шарафутдінова, І.М. (Археологія, 1996)
1996 р. минає 120 років від дня народження відомого українського вченого-археолога, музеєзнавця, історика мистецтва Вадима Щербаківського, який був змушений покинути батьківщину й залишитися на чужині. В цьому короткому нарисі розповідь про багатогранну діяльність і різноманітні наукові інтереси дослідника. Значне місце у наукових дослідженнях належить українському мистецтву, зокрема вивченню і збиранню матеріалів з архітектури дерев'яних церков, відомостей про українські хати, писанки тощо. Спеціального розгляду заслуговують такі теми, як формування української нації, походження українського народу. Окремі і теж дуже цікаві й цінні частини наукового доробку становлять етнографічні етюди, дослідження, есе, спогади про М. Лисенка, О. Мишугу, О. Кошиця, В. Кричевського та інших сучасників, а також епістолярна спадщина. Особливої уваги потребує також висвітлення педагогічної праці В. Щербаківського, заслуженого професора українських університетів Полтави, Праги та Мюнхена, для якого вірне служіння батьківщині, вивчення її історії, збирання і зберігання пам'яток культури було святою справою.