Посилення цитотоксичної дії таксолу щодо анапластичного раку щитоподібної залози γ-опроміненням - Пушкарьов, В.М.; Старенький, Д.В.; Саєнко, В.О.; Тронько, М.Д. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчали ефекти таксолу, γ-опромiнення та їх комбiнацiї на виживанiсть клiтин низькодиференцiйованого раку щитоподiбної залози та рiст ксенотрансплантованих пухлин, що походять з цих клiтин. Показано, що γ-опромiнення впливає на життєздатнiсть пухлинних клiтин неiстотно, а найбiльш ефективними є низькi (1–2 Гр) дози iонiзуючої радiацiї. У дослiдах in vivo опромiнення також не зупиняло рiст пухлин — спостерiгалося тiльки його гальмування. Таксол виявився значно ефективнiшим, а за комбiнованої дiї радiацiї та таксолу розмiр пухлин зменшувався до 0–0,3% вiд контролю. Таким чином, комбiноване застосування таксолу та низьких доз γ-опромiнення є перспективною стратегiєю для подальших доклiнiчних i клiнiчних дослiджень, що мають за мету розробку нових терапевтичних пiдходiв для лiкування недиференцiйованого раку щитоподiбної залози.