Вплив композиційних мікробних препаратів на мікрофлору ризосфери пшениці ярої - Білявська, Л.О.; Козирицька, В.Є.; Валагурова, О.В.; Іутинська, Г.О. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Досліджувався вплив на мікрофлору ризосфери пшениці ярої композиційних препаратів, до складу яких входять мікроорганізми: азотфіксувальні (Azotobacter chroococcum), фосфатмобілізувальні (Bacillus megaterium), стрептоміцет (Streptomyces avermilitis), здатний продукувати авермектини – речовини антипаразитарної дії, а також препарат аверком. По казано їх позитивний вплив на чисельність ризосферних мікроорганізмів різних еколого-трофічних груп та ріст рослин пшениці ярої. Відмічено значне зменшення кількості паразитичних нематод (Ditylenchus dipsaci, Pratylenchus pratensis, Tylenchorbynchus dubius, Helicotylenclues dihystera, Paratylenclues nanus) у ризосферному ґрунті під впливом стрептоміцету та аверкому.