Конференція радянських та польських істориків «Слов’янський світ і Римська імперія» - Терпиловський, Р.В. (Археологія, 1990)
3—5 жовтня у Києві відбулася наукова конференція «Слов’янський світ і Римська імперія», що була організована Національним комітетом істориків Радянського Союзу, Комісією істориків СРСР — ПНР та Інститутом археології АН УРСР. Як відомо, 20 років тому (1969 р.) у Києві тривала конференція Комісії істориків СРСР — ПНР з проблем виникнення перших слов’янських держав, зародження феодалізму у перших слов’янських племен. Важливість проблеми етногенезу слов’ян, досягнуті успіхи у вивченні старожитностей римського часу та їх взаємозв’язку, призвели до необхідності встановити на порядку денному нову тему.