Модель трипільського житла з Південного Бугу - Заєць, І.І.; Гусєв, С.О. (Археологія, 1992)
До найбільш рідкісних знахідок багатої матеріальної культури Трипілля належать моделі. Кожна нова така знахідка є важливим джерелом до вивчення не лише домобудівництва, а й ідеології трипільців. Виключний науковий інтерес становить унікальна модель житла, знайдена 1990 року на поселенні ВорошилІвка Тивріаського району Вінницької області. Пам’ятка відноситься до періоду розвинутого Трипілля (етап ВП, за Т. С. Пассек).