Потреба відбудови економіки регіонів України та роль смарт-спеціалізації в її забезпеченні - Антонюк, В.П. (Вісник економічної науки України, 2024)
У статті досліджено проблеми регіонального розвитку України в умовах війни. Відзначено посилення диспропорцій регіонального розвитку внаслідок нерівномірності втрат і руйнувань від бойових дій, міграції населення та переміщення підприємств. Зроблено висновок, що перед усіма регіонами Україною стоять масштабні задачі відбудови економіки, реконструкції та інноваційної модернізації господарських комплексів. Обґрунтовано, що стратегія смарт-спеціалізації є ефективним інструментом забезпечення регіональної відбудови і модернізації. Розкрито сутність концепції смарт-спеціалізації, її теоретико-методологічне підґрунтя, розглянуто політику смарт-спеціалізації в Європейському Союзі. Проаналізовано правові засади, практику і недоліки впровадження стратегії смарт-спеціалізації регіонів в Україні у 2016-2021 рр. Визначено і систематизовано необхідні умови ефективної смарт-спеціалізації регіонів в умовах війни: розробка реалістичних стратегій розвитку громад і регіонів на основі детальної інвентаризація власних ресурсів і можливостей; залучення необхідних для відновлення фінансових ресурсів із внутрішніх та зовнішніх джерел; збереження і повернення в регіони кваліфікованої робочої сили та формування компетенцій, необхідних для інноваційної модернізації економіки регіонів; залучення всіх суб’єктів регіонального розвитку до завдань відновлення та забезпечення їхньої продуктивної співпраці.