Слово про Олімпіаду Гаврилівну Шапошникову - Пустовалов, С.Ж. (Археологія, 2002)
4 вересня 2002 р. пішла з життя Олімпіада Гаврилівна Шапошникова. Ім’я Шапошникової широко відоме як серед українських археологів, так і за кордоном. Її авторитет у галузі археології енеоліті — бронзи є незаперечний. Це був видатний вчений, чудовий вихователь, умілий організатор експедиційної роботи. Один з найавторитетніших фахівців у галузі первісної археології, талановита, щира, порядна, мужня людина, до кінця віддана нашій науці. Такою залишиться в пам’яті друзів та учнів Олімпіада Гаврилівна.