Усе творче життя — науці археології (Пам’яті В.В. Кропоткіна) - Піоро, І.С. (Археологія, 2002)
2 лютого 2002 р. виповнилося б 80 років видатному російському археологу Владиславу Всеволодовичу Кропоткіну. Він походив із найвищого кола спадкової інтелігенції, належав до старовинного князівського роду. Захоплення історією та археологією в шкільні роки, коли В.В. Кропоткін брав участь у роботі кількох експедицій, привело його на історичний факультет Московського університету, який він закінчив у 1950 р. Класифікувавши монетні скарби, розглянувши різні погляди щодо етнічної належності черняхівської культури, В.В. Кропоткін розробив концепцію походження та зариття скарбів у Південно-Східній Європі, пов’язуючи їх із процесом розкладу первіснообщинного ладу, виокремленням племінної аристократії, що накопичувала багатства, виражені, зокрема, у заощадженнях із дорогоцінних металів. Міжнародне визнання та популярність досліднику принесли також його об’єктивні висновки щодо етнічної належності населення Південно-Східної Європи пізньоримського та ранньосередньовічного часу. В.В. Кропоткін завдяки ретельному підбору, систематизації та оформленню фундаментальних зведень археологічних пам’яток, плідній теоретичній праці на основі численних практичних пошуків зробив помітний внесок у науку, який ще протягом довгого часу буде слугувати визначальним орієнтиром для наступних поколінь учених.